Új lendület, új ruházat a Taliándörögdi Népdalkörben

2024.07.02.

A Taliándörögdi Népdalkör 2023 év végén 500.000 Ft-os támogatásban részesült a Csoóri Sándor Alap támogatásával.

 

A támogatás keretében az elmúlt időszakban biztosítani tudtuk a megfelelő szakmai hátteret a csoport részére. Bár időközben némi változást történt a Népdalkör élén. 2023 év végétől Szilágyi Franciska – a korábbi vezető – nem tudta folytatni a csoport vezetését, így kis időre “gazdátlanul” maradt a közösség. Azonban ezen időszak alatt sem szakadtak meg a próbák. A népdalkör továbbra is heti rendszerességgel összeült, hogy kedvére énekeljen, beszélgessen a régi idők emlékeiről. E rövid időszak alatt Kocsis Zoltánné, Zsóka szervezgette a próbákat önkéntesen és készült a csoporttal a közelgő március 15-ei fellépésre. Ezt követően április elejétől a Népdalkör egy korábbi vezetője – Bazsó Gizella Gabriella – került megkeresésre, aki immáron már nyugdíjasként több szabadidővel rendelkezve, újult erővel vágott bele a csoport vezetésébe (és időközben nem mellesleg a következő vezető tanítgatását is elkezdte).

Gabi a csapat élére első körben június végéig került, de a település önkormányzata további 3 hónapra meg kívánja hosszabbítani szerződését.

A Csoóri Sándor Program továbbá lehetőséget biztosított arra is, hogy a Taliándörögdi Népdalkör helyi mintával ellátott, egyedileg kézzel készített egységes kötényekben lépjen majd fel a közeljövőben. Jelen támogatás keretében a mostani női tagoknak sikerült összesen 8 db kötényt elkészíttetni, mely méltán képviseli majd a település értékeit a következő fellépések során. A Taliándörögdi Népdalkör számára különösen szívet melengető érzés, hogy a település hagyományait több ízben is éltetve állhatnak színpadra a közeljövőben.

A “Lendületben a Taliándörögdi Népdalkör” című projekt a Csoóri Sándor Program keretein belül a Nemzeti Kulturális Támogatáskezelő támogatásával valósult meg.