Kerekfenyves

Taliándörögd központjától észak-keleti irányban, 3,6 km-re emelkedik egy négyszögletű, mégis távolról kör alakúnak tűnő fenyves erdő. A Kerekfenyves jól elkülöníthető a környező erdőktől, látványa emlékeztet a mesebeli négyszögletű kerekerdőre, így tulajdonképpen nem csak természeti szépségben van részünk, hanem egy különleges mesevilág tárul a szemünk elé.

Kerekfenyves

Kerekfenyves

A hegy tömegét 210-220 millió éve meleg, sekély tengerben lerakódott képződmény, az úgynevezett „fődolomit” alkotja. A dolomit jellegzetessége, hogy felszínén csak vékony, rossz termőképességű talajok alakulnak ki, emiatt az itt őshonos növénytársulás (ún. dolomit sziklagyep) különlegesnek mondható. A több ritka növény és állatfaj miatt a terület Natura 2000 védelem alatt áll.

A Kerekfenyves fái feketefenyők, a fenyves területe 8773 m2. A fákat az 1800-as évek végén telepítette a településen élő kisbirtokos Lőke család. A fenyves területéről csodaszép a kilátás a környező településekre, és a közelben lévő Kab-hegyre, valamint látható innen az Észak felé elterülő Kisalföld széle, melyből kiemelkedik a korona alakú Somló-hegy vulkáni kúpja.

A sziklagyepes területet birkalegelőnek használták. A birkatrágya hatására elterjedt a „tik”gomba (mezei szegfűgomba), mely kifejezetten kedveli a birkalegelőket. Ezen felül több gombafaj (pereszkék, csiperkefélék, pöfetegfélék, változékony tinórú, piruló galóca stb.) is megtalálható, ami kedvelt gombászterületté teszi a helyet.

Miért érték számunkra?

A Kerekfenyves természeti értéket képvisel szépsége, egyedisége miatt. Fái többszáz éves fenyőfák, különleges természeti élőhelyet, közeget alkotnak. A távolabbról érkező kirándulók és a helybeliek is szívesen keresik fel ezt a helyet. Elhelyezkedése, kiemelkedése környezetéből lenyűgöző látványt nyújt, a taliándörögdi lakosok magukénak tekintik, büszkék rá, hogy élőhelyüket különlegessé, érdekessé teszi.