Koronavírus járvány: múlt, jelen és jövő

2020.07.02.

Koronavírus járvány: múlt, jelen és jövő

Dr. Tóth József gondolatai a járványhelyzettel és a koronavírussal kapcsolatosan

A Kínából, Vuhan városból kiinduló koronavírus járvány komoly nehézségeket okozott az egész világon. Mire Magyarországra ért, addigra már nagyszámú megbetegedéseket regisztráltak Európa több országában, pl. Olaszországban és Spanyolországban. Sajnos nem lehetett tudni, hogy nálunk milyen intenzitással fog zajlani a járvány, ezért magam részéről helyesnek tartom a megelőző komoly intézkedéseket. Tapasztalatom szerint körzetünkben a lakosság elfogadta és betartotta az előírt korlátozásokat, a védőeszközök használatát, a távolságtartást, ezért utólag is szeretném köszönetemet kifejezni.

Természetesen a járványról még nem mondhatjuk el biztosan, hogy vége van. A vizsgálati eredmények azt igazolják, hogy Európában, beleértve Magyarországot is a fertőzöttek száma csökkent, a járvány levonulóban van. De más földrészeken, pl. Dél-Amerikában erősen terjed továbbra is.

Végiggondolva az elmúlt hónapok történéseit a következő kérdések fogalmazódnak meg bennem:

Lesz e második hullám ősszel ?

Biztosat senki sem tud mondani, de több tudós véleménye szerint nem zárható ki. Ezért én egyetértek azokkal a szakemberekkel, akik azt mondják most nem az ünneplés, hanem a felkészülés ideje van. A skandináv országok is hasonlóan cselekszenek, és nem zárják ki a második hullámot. Egy szezonális influenzajárvánnyal társulva, kettős hullámban újra felerősödhet a betegség. A WHO szakemberei szerint ha túl hamar, és a szabályokat nem betartva oldják fel az országok a korlátozásokat azonnali második hullám is bekövetkezhet.

Várható-e még a betegség terjedése ?

A vírus cseppfertőzéssel terjed: köhögéssel, tüsszentéssel, kilégzéssel kerül a környezetbe, majd a közelben tartózkodó másik emberre. Fertőzött felületek és tárgyak megérintésével a vírus a kézre kerülhet, az arc, a száj, az orr érintésével bejuthat a szervezetbe, de az biztos, hogy az egyszerű fertőtlenítőszerek elpusztítják. Ezért én továbbra is nagyon javaslom a gyakori és alapos szappanos kézmosást vagy kézfertőtlenítő használatát. Sok vita után mára eldőlt, érdemes maszkot viselniük az egészségeseknek is, ahol a távolságtartás nem kivitelezhető és közeli kapcsolatba kerülhetnek egymással emberek, pl. tömegközlekedés, bevásárlóközpontok, kórházak. Ha belegondolunk mi szól maszkviselés ellen, egyedül az, hogy kényelmetlen a viselése. A sebészek a műtőben évtizedek óta sokszor 4-5 órát használják, minden probléma nélkül. A járvány frontvonalában az egészségügyi dolgozók pedig egész műszakban maszkot és arcvédőt használnak.

Lehet e gyógyítani az új koronavírus okozta megbetegedést ?

Jelenleg nincs direkt gyógyszeres terápia, de számos vizsgálat van folyamatban. Enyhe esetekben a panaszok csillapítása a cél, súlyos állapotú betegnél a légzést, a keringést támogató kezeléseket alkalmaznak (pl. oxigénterápia, légzéstámogatás). Jelenleg a legígéretesebbnek a vérplazma terápia mutatkozik. Tulajdonképpen passzív immunizálásról van szó, a fertőzésen átesett, de már gyógyult egyén plazmáját használják fel a betegség gyógyítására.

Hogyan lehet elkerülni mások megfertőzését?

Köhögéskor vagy tüsszentéskor mindig használjunk zsebkendőt, melyet egyszeri használat után dobjunk el. Mossunk kezet szappannal és vízzel legalább 20 másodpercig. Tartsunk legalább egy métert távolságot az emberektől, hogy csökkentsük a vírus terjedésének kockázatát, használjunk maszkot.

Mikor lesz oltás a vírus ellen?

Jelenleg nincs oltás a COVID-19-et okozó vírus ellen, de számos országban próbálkoznak vakcinát előállítani. Magam részéről maximálisan támogatom a védőoltás alkalmazását. Sajnos a médiában és a különböző közösségi felületeken számos téves állítás, összeesküvéselmélet olvasható. Nekünk orvosoknak igenis nagy a felelősségünk abban, hogy felhívjuk a figyelmet az álhírekre. Akik korábban oltásellenek voltak, azok most a koronavírust vették célba, és a megosztások és hozzászólások számából látható, hogy sok embert megtévesztenek. A helyzetet rontja, hogy több „orvos kolléga” is tévhiteket terjeszt.

Milyen hatással van az időjárás a vírusra?

Tudjuk, hogy egyedül a nyári meleg nem elegendő ahhoz, hogy megmentsen minket a Covid-19-től. Ha ez így lenne a betegség nem terjedne trópusi országokban. Azonban a laboratóriumi vizsgálatok azt is igazolták, hogy a magasabb hőmérséklet és páratartalom valamint az UV fény a vírust károsítja.

Milyen szabályokat kell betartani a nyári időszakban ?

Megjelent a 2020. június 01 – 2020. szeptember 30 időszakra vonatkozó kötelezően előírt új ellátás-rend. A sürgős ellátások kivételével továbbra is csak telefonon történt előjegyzés alapján szabad beteget fogadni a rendelőben. Az alapvető készenléti szint fenntartása, a védőfelszerelések használata és a folyamatos eszköz és környezet fertőtlenítés továbbra is javasolt. Amennyiben felmerül Covid-19 fertőzés gyanúja mintavételezés és a beteg elkülönítése szükséges. Új elemként jelent meg az ajánlásban, hogy két, legalább 48 óra különbséggel levett légúti minta negatív eredménye esetén az elkülönítés azonnal feloldható.