A dörögdi asszonyok főzőtudománya

A helyi asszonyok főzőtudományukat minden, Taliándörögd életében nagy jelentőségű programon, ünnepnapon megcsillogtatják, hiszen ők azok, akik ezekre az alkalmakra süteményeket sütnek, vagy ízletes ételeket főznek a vendégeknek, résztvevőknek.

Dörögdi asszonyok és lányok munka közben

Dörögdi asszonyok és lányok munka közben

A dörögdi asszonyok többek között minden évben készülnek a Taliándörögdi Értékek Ünnepére, ahol a „Dörögdi Ízek Szakácsműhely” keretében több helyi civil szervezet elkészít egy szabadon választott menüt. Erre a rendezvényre az asszonyok finomabbnál-finomabb süteményekkel is készülnek, melyeknek receptjei minden évben összegyűjtésre kerülnek. Az eddig összeírt receptekből és a Taliándörögdi Ökumenikus Nőszövetség tagjainak visszaemlékezéseiből 2019-ben összeállt és kiadásra került a Dörögdi Ízek szakácskönyv, amely tartalmazza az ünnepekhez kötődő, Taliándörögdön jellegzetessé vált hagyományos ételek receptjeit és a lakodalmas sütemények sütésének hagyományát. A lakodalmas házaknál az örömanya, és a meghívott vendégek, rokonok közül a sütőasszonyok együtt készültek a lakodalomra.

A süteményeket a lakodalom hetében kezdték el sütni. Először a száraz, utána a krémes süteményeket. Ez a hagyomány Taliándörögdön a mai napig fennmaradt néhány családnál. A családok között az „oda vissza elv” működik, az évek során ezáltal kialakult egy kisebb közösség, akik a lakodalmakra együtt sütnek. A régi lakodalmas süteményekhez képest a mostaniak sokkal változatosabbak, régen inkább csak a rétes és a száraz sós sütemények voltak jellemzőek, ezt a változást a technika fejlődése tette lehetővé.

Miért érték számunkra?

Rendkívüli érték egy településen, ha ilyen ismeretek fennmaradnak, és nagy kincs a hagyományok megőrzéséért tevékenykedő személyek munkája, akik a háttérben mindig szeretettel készülnek az ünnepekre és közösségi eseményekre. A dörögdi asszonyok főzőtudománya, melyet a helyi rendezvényeken, baráti találkozókon, családi eseményeken előszeretettel mutatnak meg, példaértékű, nem csak gasztronómiai, de közösségi szempontból is.