Dörögdi Mező Üzemi Vadászterület

A település közösségi életébe bár nem olvadnak bele szervesen, de a háttérben mégis nap mint nap tevékenykednek településünk határában a dörögdi vadászok. Jobban mondva leginkább naplemente után öltöznek meleg, zöld ruhába, veszik magukhoz távcsöveiket, puskáikat, és neki vágnak a falut körbevevő erdős területeknek.

A szervezet 1997-ben alakult Dörögdi-medence Vadásztársaság néven, 17 taggal. Ekkor 10 évre kapták meg a vadászati engedélyt a medence területén. 2007-ben újra megkapták a vadászati jogot, ismételten 10 évre. Végül legutóbb 2017. március 1-étől hosszabbíttatták meg ismételten, ezúttal 20 évre és immáron már beolvadva a Dörögdi Mező Kft.-be üzemi vadászterületként. A társaság megalakulásának célja a földterületek vadkár elleni védelme volt, ami a mai napig fontos működési elvként van jelen a vadászcsapat életében.

A társaság nagyrészt Taliándörögd területén tevékenykedik, de vadászterületeik átnyúlnak Halimba, Öcs, Kapolcs és Vigántpetend határaiba is. A körzetben vaddisznó, szarvas és őz fordul elő legnagyobb arányban, kiegészülve néhány apróvaddal. A kezdeti 17 fős létszám nem sokat változott az évek folyamán. Jelenleg 22-en vannak, többségében taliándörögdiek, Kapolcsról és Halimbáról 3-3 fő, Tapolcáról 2 fő, Monostorapátiról 1 fő tartozik a közösséghez. A helyben földterülettel rendelkezők 20 éves vadászati szerződéssel rendelkeznek, míg a többiek évessel. Néhány hivatásos vadász is a csapat tagja.

A közhiedelemmel ellentétben a vadászat nem csupán az állatok leterítéséről szól. Alapszabályuk szigorúan előírja, hogy az adott hónapban mely állatokat szabad kilőni. Minden fajnak külön szezonja van. A csapat minden tagja saját beírókörzettel rendelkezik (körzetenként maximum 2-3 fő), ahová az év bármely napján kimehet. Nyáron és ősszel a vadkárelhárítás során pedig további vadászati lehetőségek nyílnak.

A vadásztársaság három nagyobb eseményt szervez meg évente. Március elején a szezonzáró vadászbált. Ezeken az alkalmakon olykor 50 fő is összegyűlik, mivel ez az egyetlen esemény, amelyre a vadászok az év legtöbb estéjén magányos feleségeiket és barátnőiket is magukkal viszik. A következő közös gyűlés szeptember végén, október elején zajlik le egy trófeamustra keretében a Baksa hegyen. Év végén kihagyhatatlan programnak számít a vadászok körében a december utolsó napjaiban megrendezett apróvadazás és hajtás, melynek zárásaként közös vacsorával búcsúztatják az évet.

Kapcsolat:
Dr. Rádli András
drradliandras@gmail.com
+06-20/274-4445