Mogyorók Háza Kulturális Egyesület

A Mogyorók Háza Kulturális Egyesületet Szőke András alapította a 90-es években, amelyet Bérczes László 2011-ben vett át, hogy ezen keresztül a helyi programoknak biztosítani tudják a szervezeti keretet. Céljaik között szerepel, hogy ne csak a Művészetek Völgye idején teljen meg élettel a település, hanem azon kívül is lehetőség nyíljon az érdeklődőknek színvonalas kulturális programok látogatására.

2010. májusában szervezték meg első alkalommal a Dörögdi Víz Ünnepe és Gyereknap nevű két napos rendezvényt, amely egyaránt szólt családoknak, gyerekeknek vagy akár baráti társaságoknak. Programjaik között szerepelt többek között a felújított dörögdi Mosókút avatása, kenyérsütés, termelői vásár, kézműves foglalkozások, íjászat és helytörténeti előadások. A változatos programokat az Ocho Macho koncertje koronázta meg. A rendezvény pozitív visszajelzései arra ösztönözték a szervezőket, hogy a következő két évben megismételjék a programot.

2013-ban egy új, izgalmas projektbe fogott bele az egyesület, első ízben szervezték meg Taliándörögdön a Magyar Gyapjúfesztivált, melynek célja, hogy az egykoron szép napokat látott, de ma már letűnőben lévő magyar gyapjútermelés, feldolgozás és kézművesség utolsó létező képviselői összetalálkozhassanak és a nagyközönség számára bemutathassák mesterségüket. A látogatók részt vehettek állatbemutatón, birkanyíráson, vásáron és különböző foglalkozásokon, amelyek során a gyapjút dolgozták fel.

A fesztivált 3 alakalommal szervezték Taliándörögdön, a 2016-os évtől a rendezvénynek Székesfehérvár adott otthont, 2020-ban pedig ismét visszaköltözik Taliándörögdre.

Kapcsolat: Kocsi Gabriella