Taliándörögdi Népdalkör

A Taliándörögdi Népdalkör több mint 40 éves hagyományőrző, kultúra közvetítő és közösségfejlesztő hatása elsők között került be Taliándörögdi Helyi Értéktárába. Hogy létezik ez a közösség,
az Rátkai Tibor, egykori iskola igazgatónk érdeme, akire a mai napig hálás szívvel emlékeznek vissza a népdalkör tagjai. Akkor a tanulók szüleit, a fiatal anyukákat hívta igazgató úr, akik örömmel vettek részt a Taliándörögdi Asszonykórus létrehozásában.

Rátkai Tibor nem csak szerette a népdalokat, hanem gyűjtötte is. Ennek köszönhető a népdalkör repertoárjában máig meglévő „Dörögdi csokor”. Az akkori tagok közül többen még ma is erősítik a kórust.

Rátkai Tibor nyugdíjba vonulása után egy évig Soósné Ganczler Gyöngyi vette át a vezetést, őt követte dr. Oláh
Józsefné, Marika néni, aki 15 éven át dolgozott együtt a közösséggel. 1998-ban a fesztiválalapító Márta István édesapja, id. Márta István állt a csapat élére, őt Hoffner Tibor követte.
1999-ben érkezett Bazsó Gabriella, akivel az első közös minősítésen sikerült megszerezni az aranyat.

Újabb öröm volt, hogy férfiak is csatlakoztak a dalosokhoz. Ekkor vette fel az addigi Asszonykórus a Taliándörögdi Népdalkör nevet.
2008-ban vette át a népdalkör vezetését Kocsis Zoltánné, Zsóka, aki elindította azt a hagyományt, hogy ne csupán fellépésekre járjanak, és évente egy közös évzáró „bulit” szervezzenek, hanem járjanak pl. közösen szüretelni, ezzel is erősítve a tagok közötti kapcsolatot.

Zsóka után Király Lajos érkezett, majd újra dr. Oláh Józsefné, Marika néni egy régi tanítványa vállalta el a népdalkör vezetői feladatot, Füstös Zsuzsi személyében.

Ma 15 fős a közösség. Nők,férfiak egyaránt énekelnek benne. A népdalkörrel kétszer is készült rádiófelvétel,hatszor szereztek arany minősítést, 2000-ben pedig elnyerték a Veszprém Megyei Közgyűlés Pro Comitatu díját. Felléptek számos népzenei találkozón, folklórfesztiválon. Néhány közülük: Budapest, Eger, Szolnok,Kecskemét, Baja. A sepsiszentgyörgyi „Szent György Napok” alkalmával hatalmas sikert arattak a rendezvény nagyszínpadán. A Taliándörögdi Népdalkör ruhatára 2019 tavaszán megújult, 2019 októberében pedig már szép népviseletben szerezték meg a Vass Lajos Népzenei Verseny elődöntőjében ismét az arany minősítést.