Taliándörögdi Önkéntes Tűzoltó Egyesület

A Taliándörögdi Önkéntes Tűzoltó Egyesület a 2014-es év elején került bejegyzésre 19 taggal, amiből 13 fő jelenleg is aktív tagja a közösségnek. A szervezet elnöke Berki Sándor, a parancsnoki pozíciót pedig Lukács Gábor tölti be. Az egyesület megalapításában Bárány Gábor – tűzoltó alezredes – volt az aktív, érdeklődő csapat segítségére. A szervezet megalakulásának elsődleges célja a fiatalok közösségének erősítése volt, továbbá a régi egyesület hagyományainak felélesztése, nem mellesleg pár idősebb, lelkes csapataggal is bővültek. A közösség összefogásán kívül működésük egy másik jelentős célja, hogy baj esetén a probléma a lehető leghatékonyabban, önerőből, helyi szinten megoldódjon.

Területileg jelenleg még csak Taliándörögdöt és közvetlen környékét fedik le, de a jövőben ezen változtatni szeretnének. A megalakulás után a közösség több tagja is átesett egy 40 órás Tűzoltó Alaptanfolyamon az Ajkai Hivatásos Tűzoltó parancsnokságon. Baj esetén a bejelentés az Ajkai Parancsnokságra érkezik, ahonnan a helyi szervezet 5 tagját értesítik üzenetben. Az önkéntes tűzoltók feladata, hogy biztosítsák a helyszínt és előkészítsék a hivatásos tűzoltók munkájához a terepet; amennyiben ez emberi életet nem veszélyeztet a veszélyhelyzetet is megszüntethetik.

Az Önkéntes Tűzoltó Egyesület alakulása óta minden évben részt vesz a Nyirád Rally biztosításában, melynek kapcsán néhány tagjuk már a tűzkeresztségen is átesett: egy versenyautó oltásában segédkezett. Az egyesület aktív része a település életének. 2017-ben a Taliándörögdi Önkéntes Tűzoltó Egyesület szertára is elkészült, mely a Dörögdi Durmoló udvarában kapott helyet.

A szervezet nemrég a nulláról kezdte, de már egyre több eszközzel rendelkeznek, melyek a mindennapokban is hasznukra válhatnak. A régi tűzoltó utánfutót is megkeresték, melyből néhány alkatrész még hasznosítható. Lehetőségük adódott egy nagyobb teljesítményű aggregátor beszerzésére is. A jövőbeli terveik között szerepel egy tűzoltóautó beszerzése is, mely jelentősen megkönnyítené munkájukat.