Taliándörögdi Polgárőr Egyesület

A 2007-ben alapított Polgárőr egyesület jelenleg 16 fővel biztosítja a közrendet, közbiztonságot, a taliándörögdi polgárok védelmét, ami nagyon jó létszám, hiszen a megyében mindössze 119 fő lát el ilyen feladatot. Az egyesület korosztály iskolájának összetettsége meglehetősen széles: a legszebb korú védő, Nyögéri Lajos (71), aki az egyesület jelenlegi elnöke,a legifjabb pedig Szabó Bence (23), aki negyedmagával lovas polgárőrként működik közre.

Egymás között beosztva, napi 2-3 órán át, a Művészetek Völgye Fesztivál alatt pedig szinte egész nap folytatják munkájukat a településen. Közreműködnek a Taliándörögd-Halimba Sportegyesület helyi futball mérkőzésein, együttműködnek a tűzoltókkal, a nyugdíjasoknak pedig évente két alkalommal közbiztonsági fórumot tartanak.
A falu rendezvényein biztonságot nyújtanak a résztvevőknek, a temetéseken pedig őrzik a gépjárműveket a parkolóban. Részt vettek a 2017-es vizes világbajnokság balatonfüredi versenyeinek biztonságának fenntartásában, s a kolontári iszapkatasztrófa kármentésében is.

Jó érzésként élik meg az összefogás erejét, hogy saját szomszédiak, rokonaik, unokáik biztonságát védik. Munkájukat nagyban segítik idősek, akik, ha bármi nyugtalanítót tapasztalnak településükön, bizalommal fordulnak a polgárőrséghez, és jelzik a problémát. Három érdemkereszttel is gazdagodtak az elmúlt években: 2009-ben egy ezüsttel Dézsi Jánostól, a polgárőrök megyei elnökétől kaptak kitüntetést; 2014-ben és 2017-ben egy-egy arannyal az Országos Polgárőr Parancsnokságtól. Rendelkeznek egy polgárőr autóval is, amit 2014-ben nyertek pályázat útján.