Domján-kút

A Dörögdi-medence Nyugati részén helyezkedik el a településnek árnyékot biztosító Tik-hegy, melynek tetejét a vulkáni működésnek köszönhetően bazalt fennsík ékesíti. A dombság alapját egy karbonátos, üledékes kőzet: a dolomit adja. A dolomitból álló képződmények egyik gyakori jellemzője, hogy karsztvizet raktároznak magukban, melyek karsztforrások formájában küzdik fel magukat a napfényre. A Tik-hegy Nyugati oldalán található meredek dombokkal és sűrű erdőkkel körbevett völgyben, a hideg, kristálytiszta folyadék egy boltíves kúton keresztül tör a felszínre. A helyi gazdák élve a természet adta lehetőségekkel vályúkat helyeztek el a forrás kifolyócsövénél, így a tikkasztó nyári napokon a pásztorok ide terelték a nyájat némi frissítő, hűvös forrásvíz reményében. A kút az egykoron ezen területet birtokló Domján családról kapta a nevét.

A forrás még ma is bő vízzel látja el az alatta elterülő mocsaras-lápos völgyet, melynek szűkületét helyi horgászat-kedvelő fiatal emberek pár éve közös erővel eltorlaszoltak, gátat állítva a környéken elszivárgó víznek. Az így kialakult tóból egy keskeny átfolyón keresztül tör utat magának a patakocska, fenntartva az eddigi körforgást is.

Létrehozása óta a helyet kedvelő lakosok önkéntes munkával tartják fenn a terület rendjét. Pár évvel ezelőtt nem csak a tó lett kiépítve, hanem a forrás boltíves kútja és az elkallódott vályúk is az eredeti helyükre kerültek vissza. Az állóvíz több halfajnak is otthont ad, ezen kívül sok más különböző vízi élőlény lelt hajlékra az itt álló nádasokban, ha eléggé szemfülesek vagyunk akár a tóban lakó teknőscsalád egyik tagját is megpillanthatjuk, vagy a forróbb nyári estéken a környéken telephelyező egyetlen fekete gólyapár is tiszteletét teszi alkalmanként a meseszerű környezetben.

A forrás vize iható.