Kerekfenyves – Atibor-hegy

Taliándörögd központjától észak-keleti irányban 3,6 km-re emelkedik egy négyszögletű, mégis távolról kör alakúnak tűnő fenyveserdő.
Az Atibor-hegy tetején csúcsosodó fatömeget Kerekfenyvesnek más néven Kalap-erdőnek nevezik.

A hegy tömegét 210-220 millió éve meleg, sekély tengerben lerakódott képződmény, az úgynevezett „fődolomit” alkotja. A dolomit jellegzetessége, hogy felszínén csak vékony, rossz termőképességű talajok alakulnak ki, emiatt az itt őshonos növénytársulás, az ún. dolomit sziklagyep, különlegesnek mondható. A több ritka növény és állatfaj miatt a terület Natura 2000-es védelem alatt áll.

A Kerekfenyves fái feketefenyők, a fenyves területe 8 773 m2. A fákat az 1800-as évek végén telepítette a településen élő kisbirtokosok, a Lőke család. A fenyves területéről csodaszép a kilátás a környező településekre, és a közelben lévő Kab-hegyre, valamint látható innen az É-felé elterülő Kisalföld széle, melyből kiemelkedik a korona alakú Somló-hegy vulkáni kúpja. Tiszta időben az ausztriai Schneeberg vonulatai is körvonalazódnak.

A sziklagyepes területet birkalegelőnek használják. A fenyvestől Északra, mára elhagyott bauxit bányák találhatóak, melyeket Lőke Árpád fel akart táratni, de ebben az első és a második világháború megakadályozta. A fenyves jól elkülöníthető a környező erdőktől, látványa emlékeztet a mesebeli négyszögletű kerekerdőre, így tulajdonképpen nem csak természeti szépségben van részünk, hanem egy különleges mesevilág tárul a szemünk elé.
A település óvodája a “Kerekfenyves” nevet viseli 2017. márciusától fogva.