Mosókút

Taliándörögd központjában a Klastrom kocsmával szemben található a mosó- és itatókút. Alapja ősi karsztvizes forrás. Épülete ÉNY-DK-i tengelyre épült dongaboltozatos forma, anyaga: vegyes bazalt és mészkő. A ma látható kút elődje egy barokk korabeli vízfelfogó kőforma, mely az 1756-os osztrák császári térképeken már jelölve van.

Mostani formáját a I. Világháború után 1918-ban nyerte el, Rédei Pál falubíró újíttatta fel a lakosság segítségével. Ebben az időben a kút három különböző funkciót látott el, a csorda és a konda járások itatását, illetve, mivel Taliándörögd vásáros hely volt, a kereskedők és az áthaladó forgalom állatainak itatását is. Továbbá ellátta a falu központi helyeit vezetékes vízzel, egy ethernit csőrendszer segítségével.

Harmadik funkciója, melyről a nevét is kapta, a mosás és áztatás helyszíne volt. Egy lépcsős fapados mosóhelyiség lett kialakítva erre a tevékenységre, a helyi családok, asszonyok ennél a kútnál öblítették ruháikat. A fapadok is 1918-ban lettek kicserélve háromlépcsős műkő-padokra. 1956-ban helyi mesteremberek segítségével a mosóhelyiség egy fedlapot kapott, és a fa vályút kicserélték lépcsős kővályúra.

A kút eredeti sárkányfejes kiköpője megsemmisült egy szovjet manőverezés következtében, ekkor cserélték ki a ma látható Norton-kútra, szintén helyi mesteremberek segítségével.