Ősök Háza – Taliándörögd Plébánia

Az épület a Római Katolikus Templom plébánia épülete, a Taliándörögd Kossuth utca 30-as szám alatt található. Az 1760-as évektől lakott, innentől kezdve 1985-ig Taliándörögdnek állandó plébánosa volt.

Formája „L” alakú forma, stílusában késő barokk korabeli, de a XX. század elején Vitéz Nováky Lajos plébános (1927-1932 Taliándörögd plébánosa) átépíttette a plébániát, amitől stílusa megőrizve a barokk formát szecessziós színezetet kapott. A plébánosok aktív közösségi életet éltek, és ekként a plébánia is közösségi színtérré vált. Nagyon értékes könyvtárat hoztak létre, de nagy része a szocializmus utolsó éveiben megsemmisült, csak néhány száz példányt sikerült megmenteni. Közülük többen is több nyelven beszéltek, feljegyzéseik is értéket képeznek.

A tanításon kívül gyógyászattal is foglalkoztak, különböző főzeteket, krémeket készítettek, a népi gyógymódokban jártasak voltak. A katolikus plébánia Taliándörögdön mára már lakatlan, Monostorapáti és a környező négy település (Kapolcs Taliándörögd, Vigántpetend és Hegyesd) összevont egyházközségek. A plébános: Illés Sándor a monostorapáti plébánián él.

A plébánia az Ősök Háza nevet kapta, mivel helytörténeti kiállításnak ad otthont, helyi kezdeményezéssel, helyi lakosok és Illés Sándor plébános úr segítségével. Helyi családfák
kutatási anyagai, régi fényképek és használati tárgyak láthatóak a kiállításon. Rengeteg rendezvény is helyet kapott már a Művészetek Völgye Fesztivál keretein belül és azon kívül is,
melyek többségében hagyományőrző programok. Az udvaron hatalmas színpad kapott helyet, mely alkalmas nagyszínpadi koncertek helyszínének is. A pincében téglamúzeum található, melynek kiállítása hatszáz téglából áll. Egy kis rádióstúdió is található az Ősök házában ahonnan minden hétfőn rádióműsor hallható, a Tilos rádióban, Szőke rádiózik címmel.

Az épület műemlékvédelem alatt áll. Rendezvények alkalmával látogatható.